По него има конструктивни нарушения заради разнородния му метален състав

Най-старата скулптура на Светите братя Кирил и Методий в България се намира в Казанлък. Тя е направена от учител и неговите ученици с дарения в едни от най-бедните години на миналия век. Намира се в двора на училище, а надписите ѝ са променяни няколко пъти от създаването си. Оригиналният гласи: "В началото бе словото".

Директорът на РИМ-Казанлък д-р Момчил Маринов разказва, че монументът е изграден през 1933 г., чрез мащабна дарителска инициатива. "Това е време на внушителна икономическа криза, но въпреки това този монумент е създаден. Учителят по рисуване Иван Топалов, който работи в Педагогическото училище, едва на 27 години решава да подеме дарителска кампания. В таванското помещение на училището той заразява с огромен ентусиазъм съграждани и за няколко месеца, благодарение на колективни усилия, проектът е реализиран. Много е емоционален, а Свети Методий сочи към Библията", разкри той.

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: Честваме 24 май

Монументът е направен от различни метали и бетонова смес, което води до конструктивни нарушения. Частите са отлети във военната фабрика в града. Опасенията са в конструкцията да не попаднат лед и вода. "Състоянието му не е опасно. Сигурен съм, че няма да се подцени ситуацията, защото казанлъчани пазят своето наследство. Гражданите имат за цел да бъдат построени паметници на Свети Климент Охридски и д-р Петър Берон", каза още Маринов. И

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.