Суровината минава по магистралния нефтопровод „Дружба”

От 1 юни Украйна планира да повиши с 25% процента тарифите за транспортиране на петрол през територията си по магистралния нефтопровод „Дружба”. Това се съобщава на сайта на руската компания „Транснефт”, цитирани от ТАСС.

Транзитната тарифа за украинския участък на газопровода, в посока Словакия и Унгария, ще бъде увеличена с 3,4 евро - до 17 евро за тон.

Евростат: ЕС се справя и без доставки на петрол от Русия

През 2022-2023 г. Украйна вече два пъти вдигна цената. Първото увеличение бе на 1 април 2022 г. Тогава тарифата скочи с 1/3 - до 11,5 евро за тон. От 1 януари 2023 г. Тя бе увеличена с още 18,3% - до 13,6 евро за тон.

Според руския вестник "Комерсант" украинският тръбопроводен оператор „UkrTransNafta” възнамерява да увеличи тарифата за транзита на руски петрол през своя участък от „Дружба” на два етапа - от 1 юни - с 25 на сто, а от 1 август – с още 23,5%. Същевременно украинската компания ще договаря тарифите директно с получателите на петрол в Унгария, Словакия и Чехия, които ще поемат допълнителните разходи за плащане на транзита.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.