Симпатизанти и депутати от ГЕРБ се събраха в негова подкрепа

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше извикан на разпит в един и същи час в сградите на две различни прокуратури. В Софийската градска прокуратура Борисов трябваше да дава показания по така нареченото дело "Барселонагейт", а пред Върховната касационна прокуратура - по сигнал на гражданско сдружение за твърдения за корупция и злоупотреби.
Борисов отиде последователно и на двете места.

„Искам да благодаря на хората за това, че показват съпричастност. Ще се явя и на другия разпит във ВКС”, заяви лидерът на ГЕРБ след разпита в прокуратурата по разследването, известно като "Барселонагейт". То е свързано с два скъпи имота в Барселона, за които се твърди, че са свързани с Борисов. Досега той винаги е отричал да има нещо общо.

По думите на адвоката му Менко Менков Борисов е бил разпитван като свидетел. „Няма нищо притеснително. Нека да си свършат коректно работата. Въпросите бяха същите като тези от преди две години, когато е разпитван. Няма нищо ново. Някаква рутинна процедура”, подчерта юристът.

Симпатизанти и депутати от парламентарната група на ГЕРБ се събраха пред прокуратурата в знак на подкрепа. „Отивайте в парламента да вършите работа”, обърна се Борисов към колегите си.

„Тук сме, за да подкрепим лидера си, не разбираме защо за пореден път се претоплят очевидни спекулации и се прекарват през системата на правосъдието, за да създават шум, когато се прави кабинет и се подготвя сериозна правосъдна реформа”, заяви Даниел Митов от ГЕРБ. Той напомни, че в един и същи ден, в един и същи час Борисов е викан на две различни места. „За нас това са индикации, че са опити да се осуети правосъдната реформа и съставянето на кабинет”, допълни народният представител.

„Да демонстрираме решителност против опитите на някои институции да се месят в работата на НС. Имаме ясно оформено мнозинство, което е готово да подкрепи съдебна реформа. Всичко това, което се случва, е опит това мнозинство да бъде превърнато в малцинство. Това не трябва да се позволява”, каза Томислав Дончев.

Борисов отиде в Съдебната палата, където влезе през задния входа на сградата. Разпитът там приключи около 12:30 ч., а на излизане лидерът на ГЕРБ отказа коментар.

Според пресцентъра на държавното обвинение разпитът е бил по сигнал за корупция. Според адвоката на Борисов обаче разпитът е по проверка за така нареченото заплашително писмо, което главният прокурор заяви, че е получил на летището при завръщането си от Съединените щати. „Имаше и такъв въпрос „Искал ли си оставката на Гешев?”. Всеки може да иска оставката на всеки, а Борисов не е искал оставката на Гешев. Оставката на Гешев беше заявена от г-жа Габриел. Г-н Борисов не познава нито един от членовете на ВСС, които са поискали отстраняването на Гешев. След като не ги познава, няма как да им окаже влияние”,, категоричен беше Менко Менков.

От прокуратурата не коментираха днешните разпити.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.