Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават вече няколко дни при закрити врата

ГЕРБ-СДС са поискали повече от един министерски пост при преговорите за правителство с „Продължаваме Промяната”. Това съобщи Николай Денков.

Преговорите между първите две политически сили продължават вече няколко дни при закрити врата. Във фокуса продължава  да е министерският състав.  Днес основният преговарящ от страната на „Продължаваме Промяната” Николай Денков съобщи, че от ГЕРБ са поискали повече от едно министерски кресла. Засега единственото име, за което е постигнато съгласие, е това на Мария Габриел, която първите 9 месеца, освен вицепремиер, ще е и министър на външните работи.

ПРОЕКТОКАБИНЕТЪТ "ДЕНКОВ-ГАБРИЕЛ": Ще могат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да управляват заедно?

По неофициална информация от партията на Бойко Борисов искат общо три министерства, сред тях на вътрешните работи и на правосъдието. Заради уточняването на министерските постове, първите две политически сили още не са готови с окончателния списък. Денков не каза кои имена предлагат от ГЕРБ освен сигурния пост на Мария Габриел. „Разбира се, че има желание, но ние имаме определени правила. Разбрали сме се, че този списък ще бъде излъчен от нас. След това, ако има промени, както стана дума, трябва да бъдат утвърдени от двете страни”, посочи той.

От партията на Бойко Борисов днес отказаха коментар, като заявиха, че преговорите се водят от Мария Габриел.

И докато още не е категорично ясно колко министри ще има от квотата на ГЕРБ, то „Демократична България” вероятно няма да има свои представители в състава на кабинета. Окончателното си решение за подкрепа от ДБ ще вземат едва след като видят имената. „Не очаквайте някакви изненади. Нашата позиция е, че правителство с втория мандат трябва да има”, категоричен беше съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

ДПС изчаква преди да реши дали ще подкрепи, или ще остане в опозиция. „Засега не сме поканени на такива разговори и засега не участваме в съставянето. И ние като вас наблюдаваме процеса”, коментира председателят на партията Мустафа Карадайъ.

Още преди да е ясен съставът, три формации в парламента вече обявиха, че са категорично против – това са „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”. Според лидера на левицата Корнелия Нинова „това е едно от най-големите политически предателства в българската история”. Тя нарече евентуалното бъдещо обединение „ротационна коалиция на омертата”. „Твърде е сюрреалистично, извън рамките на морала и здравия разум. Не знам Бойко Борисов и Кирил Петков на ротационен принцип ли ще се арестуват”, каза Тошно Йорданов от ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.