Разказва „Дойче Веле”

Ще върне ли глобалната енергийна криза повече електроцентрали, захранвани с въглища? За момента изглежда така. Но опасенията относно енергийната сигурност стимулират разширяването на вятърните паркове и слънчевите панели по света.

Международната агенция по енергетика очаква производството на електроенергия от възобновяеми източници да се увеличи с 2400 гигавата в световен мащаб до 2027 г. Това отговаря на общото производство на електроенергия в Китай през 2022 г. Най-вече Китай и САЩ искат да инвестират масово във вятърна и слънчева енергия. Наскоро в САЩ беше приет закон, който осигурява почти 370 милиарда долара за инвестиции за опазване на климата. ЕС и много страни също искат да инвестират повече във възобновяеми енергийни източници.

МААЕ очаква до 2025 г. повече енергия да се генерира от възобновяеми източници, отколкото от въглища. За целта трябва да се случи още много. В света все още работят над 2400 въглищни електроцентрали и се строят нови – огромна тежест за глобалния климат и хората, които трябва да живеят до реакторите.

Икономиката на Южна Африка живее от въглища. 80% от електроенергията в страната се генерира от 12 въглищни централи. Но критиките към тях нарастват. „Грийнпийс” вече обяви находище на въглища край Йоханесбург за един от най-замърсените райони на Земята. А последствията за хората са много тежки. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.