Това се случва заради продължаващите преговори относно тавана на държавния дълг

Рейтинговата агенция Fitch постави топ кредитния рейтинг „ААА” на САЩ под негативно наблюдение, с възможност за негово понижение заради продължаващите преговори относно тавана на държавния дълг. Действието на агенцията идва като предвестник на възможно понижение на най-високата кредитна оценка на водещата световна икономика, ако Конгресът на САЩ не успее да се договори за повишаване на текущия таван на държавния дълг. Това би позволило увеличаване на средствата, заемани от Министерството на финансите (поемане на нов държавен дълг).

МВФ леко повиши прогнозата за икономическия растеж на САЩ през 2023 г.

Fitch посочва, че неуспех да се постигне споразумение преди крайната дата би изпратил отрицателен сигнал за цялостното управление и желанието на САЩ да изпълняват задълженията си своевременно, което би било несъвместимо с поддържането на рейтинг на ниво „AAA”.

Кредитният рейтинг на Standard & Poor's за САЩ е „AA +” със стабилна перспектива, на агенциите Moody's и DBRS - „AАА” със стабилна перспектива.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.