Това твърдят експертите от Moody's

Гърция ще преживее едно от най-големите намаления на публичния дълг в световен мащаб през следващите години, прогнозира международната рейтингова агенция Moody's. Тя предвижда дългът на Гърция да спадне от 171,3% през 2022 г. до под 150% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2025 г., благодарение на перспективите за по-висок номинален растеж на БВП в бъдеще.

Гърция изплати дълга към МВФ две години предсрочно

В същото време се очаква съотношението на гръцкия държавен дълг към БВП да остане високо през следващите десетилетия. Според Moody's това се дължи на благоприятните условия за погасяване на заемите от еврозоната и облекченията от кредиторите от 2017 г. насам. Близо 80 на сто от дълга на държавата е към еврозоната, включително други централни банки от нея и Европейската централна банка.

Запазването на фокуса върху подобряването на бизнес средата и състоянието на банковия сектор ще подкрепи икономическия растеж на държавата, допълва агенцията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.