Той ще спечели изборите, въпреки че за първи път от 20 години има безпрецедентна електорална вълна от хора срещу него, заяви тя

Ердоган елиминира човека, който можеше да го победи в навечерието на изборите - кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Спретнаха му едно дело, с обвинение, че е нарушил закона с изявления срещу действия на ЦИК. Кълъчдароглу е в залеза на политическата си кариера, губил пет пъти от Ердоган. Това каза журналистът, режисьор и продуцент Севда Шишманова.

Реджеп Ердоган печели втория тур от изборите

"Голяма е битката за детронирането на Ердоган. Мисля, че той ще спечели изборите, въпреки че за първи път от 20 години има безпрецедентна електорална вълна от хора, които искат промяна на неговия авторитарен режим и на неговата авторитарна личност. В последните месеци дотук се стигна с галопиращата инфлация и обедняване на хората, също и съмненията за корупция след земетресенията. Ердоган спечели първите избори на вълната на разочарование на политическия елит, който след 1999 г. трябваше да се справи с трусовете", подчерта Шишманова. 

По думите ѝ между първия и втория тур е имало битка за гласовете на националистите. "Антиемигрантската реторика на Кълъчдароглу целеше точно да спечели техния вот, Ердоган отиде по-далеч и обвини противника си в подкрепа на тероризма. Той има изумителните качества да защитава националните интереси, дори с компромис с демократичните ценности", заяви тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.