Заседанието се състоя в Охрид

Секретарят на закрития български клуб в Охрид Християн Пендиков се яви за първи път на заседание по делото за побоя му.  То се състоя в Охрид. Пендиков идва в Северна Македония седмици, след като стана български гражданин. А с подсъдимия за нападението му македонецът Илия Спасески не си размениха и дума.

Адвокатът на подсъдимия Илия Спасески демонстративно напусна съдебната зала след като съдът отказа да отложи делото, за да се запознае с медицинските документи за лечението на Християн Пендиков в София. Подсъдимият остана сам в залата без адвокат и съдът отложи заседанието.

"Напускането на заседанието е бунт и право на защита. Тук възниква въпросът защо пострадалият толкова бързо е напуснал болницата „Свети Еразмо” и е бил откаран в България вместо в Скопие с български правителствен самолет", заяви адвокатът Димитрия Цобоски.

След края на заседанието Християн Пендиков каза пред български и северомакедонски медии, че все още получава смъртни заплахи. „Дали се страхувам? Не се страхувам. Но все пак не се чувствам добре да получавам по 20, 30 смъртни заплахи във фейсбук, в месинджър. Всички мои публикации имат коментари. Не е хубаво чувство", обясни той.

Според адвоката на Пендиков Стефан Камишевски травмите му са тежки и сериозни. "Нараняванията на гръбначния му стълб все още не са зараснали и му е трудно да пътува", обясни защитникът.

Християн Пендиков дава показания в Охрид

Пред NOVA кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова уточни, че Пендиков е дал показания на прокуратурата. „Имаше един арестуван за побоя над Християн Пендиков, но не му бяха повдигнати обвинения”, каза тя и допълни, че към съдебната система в РС Македония има много критики заради липсата на реформи. 

„От записите видяхме, че това не е ресторантски бой, както се опитаха да го класифицират тук в Северна Македония, а е побой. Пендиков през цялото време беше в защитна позиция”, уточни Маринела Величкова.

В Охрид продължава разследването и за втория бияч на Пендиков. Засега той е само обвинен. 

23-годишният мъж с българско самосъзнание беше пребит в Охрид на 19 януари. Според прокуратурата престъплението е извършено от омраза. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.