Най-слабата оценка е за детското здравеопазване – 2.98

Оценка от среден 3.33 получи държавата за грижата си към най-малките. От Националната мрежа за децата представиха бележника, в който оценяват напредъка на държавата и институциите в грижата към децата в области като образованието, здравеопазването, правосъдието и насилието.

Най-слабата оценка е за детското здравеопазване – 2.98. Тя е и най-ниската за последните 10 години. А най-висок успех се отбелязва при Благосъстоянието – 3.57. Причината, която се посочва за подобрения резултат - данъчните облекчения за родителите, премахнатите такси за детските градини и увеличените семейни помощи, отбелязват от Националната мрежа за децата. Далеч от шестицата е и оценката за образованието.

Макар да е малко по-висок от преди, успехът на институциите остава все така с оценка среден – вече 12-та поредна година. „33% от децата живеят в бедност, 17 на сто от тях в тежки лишения – всяко четвърто дете няма екипировка за игри навън, колело, не може да си позволи почивка…Всяко 5-то дете няма втори чифт обувки за сезона”, заяви Александър Миланов.

„В България не е ясно коя е институцията, която отговаря за децата. 4-та година липсва визия за детските политики, няма национална стратегия за децата…това оставя всички предприемани промени на парче!”, смята Мария Брестничка.

Най-слаба е оценката за здравеопазването. Първенци сме по детска смъртност в Европа, казват от Националната мрежа за децата. Страната ни все още е без Национална детска болница, педиатричните сестри са на изчезване, а българските деца с тежки заболявания са на опашка за живот или в състезание за съчувствие в дарителски кампании, отчитат от организацията.

Чувствителна тема остава и образованието. "Средната оценка е 3.40, което на фона на здравеопазването изглежда добре, но е по-ниска от миналата и по-миналата година. Образователната пропаст продължава да съществува”, заяви Гергана Ефремова.

Ниска остава и сексуалната грамотност сред подрастващите. За последните 5 години трайно се задържа висок процентът на абортите сред момичетата между 15 и 19 години. А на практика всяко десето дете у нас е родено от майка тийнейджърка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.