Молбата е внесъл вчера адвокатът на Иван Гешев

Решаващо заседание на Висшия съдебен съвет. Кадровиците решават дали да бъде прекратен предсрочно мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

С 14 гласа ВСС отхвърли искането за отлагане на заседанието.

Вчера малко преди края на работния ден адвокатът на Иван Гешев е внесъл молба с два въпроса в нея. Първият е отлагане на заседанието по причина, че от 30 май до 2 юни Иван Гешев участва в предварително планирана конференция извън София. Второто основание – внезапно влошено здравословно състояние.

Иван Гешев изпрати до ВСС и своето становище по второто искане за неговото освобождаване. То е по предложение на четирима представители на Прокурорската колегия и се касае за нарушаване на етичните норми на българските магистрати. Обвинител номер 1 посочва, че не би трябвало този въпрос изобщо да бъде разглеждан – първо защото вече е попитал КС дали този ВСС е легитимен, предвид изтеклия му мандат. Второ иска отвод на четиримата вносители на предложението. За двама от тях - Йордан Стоев и Георги Кузманов, били подложени на политическо влияние.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.