Имената научи NOVA

Неофициално NOVA научи имената, спрягани за министри в бъдещия кабинет „Денков - Габриел”.

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца 

Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Асен Василев – министър на финансите. Той е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета „Петков”. 

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – министър на отбраната. Той е бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета „Петков”. 

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите. Той е бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството. Той е депутат от ПП и бивш зам.-министър.

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните. Той собственик на месопреработвателната компания „Тандем”.

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Емил Дечев – министър на правосъдието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията. Той е бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество „Хели Мед Сървиз”.

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването. Той е дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Зарица Димкова – министър на туризма. Тя е от „Зелено движение”. 

Александър Йоловски – министър на електронното управление. Той е бивш зам.-министър. 

Димитър Илиев – министър на младежта и спорта. Илиев е автомобилен състезател. 

Какво се случи досега

Решението за редовно правителство е на финалната права. „Мария Габриел и Денков водят преговори. Мисля, че са много близо до взимане на решение, но все пак, докато не договорят всичко, нищо не е договорено”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той зави, че няма да участват с експерти и основната отговорност за състав на кабинета ще носи „Продължаваме Промяната”. „Искат сами да си носят отговорност, с включително и политически лица. Ние с „Да България” отговаряме на техните искания. Хубаво е и другите партии да предложат. Много е тежко времето, но те имат високо самочувствие”, посочи Борисов.

Николай Денков от ПП заяви, че предложния за експерти е имало и от страна на Мария Габриел. „Обсъждаме различни имена, гледаме кое е най-подходящото за позицията и избираме това, което е най-добро. Информацията, че МВР ще бъде на ГЕРБ не е вярна. Търсим човек, който да е експерт, специалист, неполитическо лице”, уточни той.

Относно името на Асен Василев като финансов министър в предложения кабинет, Денков беше категоричен. „От гледна точка на бюджета, по-добър от него като специалист и експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца - не знам. Няма никакви индикации тези апокалиптични прогнози за бюджета да се сбъднат”, добави депутатът.

Лидерите на двете формации обсъждаха последните промени часове наред в стаята на председателя на Народното събрание. На излизане призоваха за търпение: „Имаме напредък днес. Имайте още малко търпение”, призова Денков.

Очаква се финалният списък с министри да бъде гласуван от Националните съвети в „Продължаваме Промяната - Демократична България”. След това ще върнат папката на президента Румен Радев. Крайният срок е в понеделник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.