Косовски специални части ревзеха сгради на общините със сръбско население

Пети ден на протести на косовските сърби. Те настояват властите в Прищина да отстранят албанските кметове на три общини в района. 

Албанци се събраха на протест в Южна Митровица, които подкрепиха политиката на косовския премиер Албин Курти. Те настояха той да продължи започнатите промени в Северно Косово. 

По-рано полицията заяви, че гражданите са били поканени чрез социалните мрежи да участват в предполагаемия масов протест и призова да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Протестът бе охраняван от полицейски подразделения и сили на КФОР. 

"Сърбия ще направи всичко, за да деескалира ситуацията. Ще опитаме да убедим сърбите да протестират мирно. Разбира се, те са много решении. Искат да видят как си тръгват тези специални полицейски части, които са там незаконно. В разрез с първото брюкселско споразумение", посочи президентът на Сърбия Александър Вучич. 

"Кметовете трябва да работят в своите кметства. Няма нужда от паралелни структури. Мога да си представя намаляване на броя на полицаите, които охраняват сградите. Но за да стане това, крайнодесните сръбски националисти и шовинисти, подкрепящи Милошевич и Путин, трябва да се махнат. Мястото им е обратно в Сърбия или в затвора. Няма как да не защитаваме активите на страната от тези банди", посочи премиерът на Косово Албин Курти. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.