Групата ще бъде в България, с помощта на Европол

Проектът за създаване на оперативна група за борба с мощните финансови центрове в редица европейски страни, направляващи потоците на нелегалната миграция открои президентът Румен Радев по време на разговора си с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер. Групата ще се развива в България със съдействието на Европол, уточниха от Администрацията на президента Румен Радев.

ЕС РЕШИ: Насочва средства за финансиране на границата ни с Турция

Държавният глава подчерта, че страната ни е отправила покана към всички заинтересовани европейски страни за участие в тази структура. Радев и Нехамер обсъдиха засилването на двустранното сътрудничество с фокус върху охраната на външните граници и ЕС и борбата с нелегалната миграция.

Двамата споменаха и задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Австрия в редица области. По време на разговорите бе споменато и засилване на партньорството при охраната на външната граница на ЕС, борбата с нелегалната миграция и напредъкът на страната ни към Шенген. Разговорът между двамата се проведе в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова, в която участват лидери от цяла Европа.

По време на срещата беше отбелязано и задълбочаващото се търговско и икономическо сътрудничество между България и Австрия. Президентът Радев посочи и че на проведената от него среща миналата седмица с представители на австрийски инвеститори и компании в България, са били отчетени постигнатите резултати в приоритетни области на двустранното сътрудничество и набелязани перспективи за неговото последващото разширяване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.