"Пътят към плаж "Крапец-север" не е картиран, обясни Мариян Жечев

"Нужна е наредба, която да регламентира дивото къмпингуване. Хората искат даже да си платят, но този регламент го няма. Когато регламентираме т.нар. диво къмпингуване и то стане законно, тогава ще бъдат осигурени всички съдове за отпадъци. Правилата на съответния къмпинг или бивак ще бъдат определени". Това заяви Мариян Жечев, кмет на Община Шабла, в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS в началото на летния туристически сезон.

Той изтъкна проблема на плажа на село Крапец – „Крапец-север”. „Пътят, който от години се ползва, не е картиран. Този плаж е недостъпен от никъде. Освен къмпингуващите, има и нощуващи в стаите за гости, които трябва да спрат с колите си и да вървят около 2-3 км”, каза той. Жечев очаква плажът да бъде разделен – зона за сиви дюни, зона за бели дюни. „Този път може да бъде картиран, може да бъде ограден и да реши проблемът на Крапец”, обясни кметът на Шабла.

„Дивото къмпингуване като вид туризъм създава проблеми с отпадъците. Туристите не са виновни за това, те са достатъчно грамотни да носят отпадъци до контейнерите, но проблемите започват с това. Община Шабла носи отпадъците на депо, където се сепарират, след това се претоварват в село Стожер. За това плащат жителите на Шабла с такса „смет”, обясни проблема Мариян Жечев.

Репортер: Надежда Карапанчева

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.