„Решението може да бъде само политическо и да бъде приемливо и за двете страни", категоричен е Христо Гуджев

Конфликтът в Северно Косово може да бъде разрешен само с диалог. Това коментира пред NOVA посланикът ни в Прищина Христо Гуджев.  Според него решението не е използване на сила, нито от едната, нито от другата страна.

Протестите на косовските сърби срещу албанските кметове в Северно Косово продължават. През последните дни те са предимно мирни. А на места с албанско население имаше демонстрации в подкрепа на косовския премиер Албин Курти за встъпването в длъжност на албански кметове на общините с преобладаващо сръбско население.

„Решението може да бъде само политическо и да бъде приемливо и за двете страни. И диалог, диалог, който се провежда между Косово и Сърбия под егидата на ЕС. И двете страни лесно се палят и вече виждаме, че пострадаха войници от КФОР, което като правило през последните години не се е случвало. Трябва косовската администрация и сръбската да седнат сериозно да преговарят”, заяви  посланикът на България в Косово Христо Гуджев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.