Вдигнаха тавана на дълга 4 дни преди крайния срок

Съединените щати избегнаха първото в историята изпадане в неплатежоспособност. Сенатът подкрепи споразумението, което постигнаха демократи и републиканци. То позволява да бъде вдигнат тавана на дълга, който може да вземе федералното правителство.

Гласуването стана само четири дни преди крайния срок, посочен от финансовото министерство. Без увеличение на размера на позволения дълг, правителството щеше да изпадне в невъзможност да си плаща сметките.

"Спасихме страната от опустошението на евентуален дефолт. Въпреки че някои искаха да се стигне до там", заяви Чък Шумър, лидер на демократите в Сената на САЩ. 

Двете партии търпят критики, че политизират сериозен проблем като тавана на дълга. Ако най-голямата икономика беше изпаднала в неплатежоспособност, криза щеше да е в световен мащаб. Вложението в американски държавен дълг се счита за една от най-сигурните инвестиции. Проблем с тези облигации би предизвикал трусове на целия пазар на акции.

"Като ефект ще имаме икономическа катастрофа у дома - изчисленията показват спад на брутния вътрешен продукт със 6 или 7 процента в следващите 12 месеца. А световната парична система ще бъде ударена директно, защото долара и плащанията в деноминирани в долари облигации на практика са резервната валута на света", посочи и Гарет Епс, преподавател по право в университета на Орегон.

За да се съгласят на сделката, републиканците накараха демократите да се откажат от някои социални плащания и като цяло да ограничат бюджетните разходи. По-радикалното крило на партията е недоволно, че не са постигнати достатъчно отстъпки. А по-крайните демократи недоволстват, че са направени прекалено много компромиси с исканията на републиканците.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.