Какви са причините за това, както и доколко е полезно да консумираме миди

Някои редки видове черноморски миди започват да се завръщат в Черно море. Те винаги са привличали вниманието на хората основно като деликатес. Оказва се обаче, че те имат и доста полезни свойства за организма и дори могат да бъдат използвани в медицината за лечението на редица заболявания.

На този фон последните проучвания на учените от Института по океанология показаха, че освен познатите ни миди в Черно море, се е завърнал и още един изключително рядък вид. При експедиция в Черно море екипът на проф. Валентина Тодорова попада на нещо неочаквано и незабелязано до момента. А именно - рядко срещана популация на вид мида, която е изчезнала преди повече от 60 години.

"Това е мида гребен или на латински flexopecten glaber. Действително в научната литература от 60-те години на миналия век досега няма научни съобщения, които документират обективно присъствието на този вид по нашето крайбрежие", заяви проф. Тодорова.
За завръщането на мидата гребен учените имат няколко обяснения - първото са климатичните промени и именно това са по-топли зими през последните 10 години.

Сините морски миди филтрират замърсителите във водата

"Втората причина е, че Черно море вече не страда от ефектите на еутрофикацията т.е. подобрили са се кислородните условия за тази мида и третата вероятна причина е, че популацията на морския хищен охлюв - рапана веноза намалява през последни 10 години, а този хищник се храни с абсолютно всички видове миди", обясни още проф. Тодорова.
Нещо повече - мидата гребен се оказва и деликатес, а освен това може и да се култивира. "Тя е кулинарен деликатес с високо съдържание на активни биологични вещества, които са полезни за нашето здраве. Тази мида е един изключително перспективен обект за култивиране. В Черно море към този момент се култивират само два вида миди. Единият е черноморската черна мида, която всъщност е също средиземноморски вид, навлязъл по естествен път през Средиземно море, а другият вид е атлантическата стрида - магалана гигас", разкри професорът.
Последните изследвания на учените показват, че консумацията на черноморски миди е изключително полезна за организма. "Ние не напразно изследвахме антиоксидантния потенциал, който се дължи най-често на серия и редица фенолни съединения. Ние направихме такъв експеримент и установихме, че водните екстракти от миди са значително богати на тези антиоксидантни вещества. Нашите миди първо съдържат много високи нива на витамин D3, който се води един от мощните имуностимулатори. Пак казвам - около 200% от препоръчвания дневен прием, което е невероятно добър източник", подчерта доц. Албена Мерджанова от катедра Химия към Медицински Университет - Варна.

Мидата Сен Жак има до 200 очи, функциониращи като телескопи

Освен силен антиоксидант, мидите спомагат и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. "Защо включвам и сърдечно-съдови заболявания? Тук веднага се намесва факторът, че ние определихме високите нива на Омега 3 мастни киселини. Това нещо, което аз ви казвам - 900 мг. Омега 3 мастни киселини, които са двете важни дълговерижни, се намира в изключително малко морски източници", поясни Мерджанова.

В Черно море се срещат десетки видове. "Мидите са едни от най-богатите и най-масово разпространените черноморски организми от безгръбначната фауна. Има около или малко повече от 80 вида", разказа проф. Тодорова.

И въпреки, че са т. нар. филтър на морето, се оказва, че няма причина да ги избягваме. "За наша радост се оказа, че нашите миди са чисти, което позволява спокойно да се консумират, разбира се в умерени количества, тъй като все пак те са сравнително тежка храна", посъветва Мерджанова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.