Заплахата предизвика спешно заседания на правителството

Става каквото става, само не пипайте пастата и спагетите. Страната на една от най популярните храни в света е готова и на стачка, ако не се овладеят цените на това основно ястие на масата на Апенините.

Заплахата предизвика спешно заседания на правителството и уверения, че се взимат мерки пастата да си остане на достъпни цени.

Войната в Украйна, доставките на жито - оттам и поскъпването на живота засегнаха цените на основния хранителен продукт - пастата, което за италианците е повече от хлаба.

Повишените цени на дребно се дължат на факта, че производителите вече продават запасите си от макаронени изделия, които са били направени, когато разходите за суровини са били по-високи.

Цените на макароните са се повишили със 17,5% през март и 16,5% през април, според италианското министерство на tърговията.

В ресторатните поскъпването е от 6%. Потребителските организации настояха за поставяне на тавана на цените, което правитеслтвото отказа да направи заради принципите на свободния пазар, но мерки бява взето и в резултат за последния месец цените взеха да слизат.

Ще удържи ли тренда ще видим тъй като цената се формулира според потреблението, а още преди да започнал туристическия сезон, страната е буквално атакувана от туристи, кото не могат да пропъснат чиния спагети или пица. Гражданството обаче даде сигнал, че за макароните е говово да излезе на улицата.

Репортер: Антоанета Николова

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook