Приливната вълна била висока 2.5 метра

Бедствие в Северозапада след пороите снощи. 200 кубични метра кал и скална маса затрупаха международния път Е79 в района на село Люти дол. Реките заляха с вода, пясък, чакъл и тиня десеки имоти в Ботевградско и Врачанско.

Сред най-пострадалите населени места са Люти дол, Новачене, ботевградското Липница и мездренското Ребърково. Река Малата излезе от коритото си и наводни Ребърково. Приливната вълна дошла около 22:30 часа в събота и била висока 2.5 м., казват жители на населеното място.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По време на бедствието са били наводнени 10 къщи, отнесена е и улица. По-голямата част от селото е без ток, а екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на аварията. Паднали са два стълба, приливната вълна съборила и дървета. Отнесен е и водопроводът, така че местните остават и без вода до отстраняване на проблема. 

Всичко започнало внезапно. Илиан, съпругата му и двете им деца се прибирали към къщата им в квартал Ботулиновец. "Срещу нас на улицата ни срещна вода. Влязохме във водата, защото мислехме, че е малко, върху пътя, да преминем напред, но почна да се носи колата и обърнахме обратно. Електропреносната мрежа цялата е в реката, високо напрежение, нямаме ток, нямаме и път. Звънях 6 пъти сигурно на 112. Най-накрая ми изпратиха пожарна, която дойде и казаха, че не могат да направят нищо", разказа той.

Това се оказало удачно решение, защото реката, която лятото пресъхва и заради малкия дебит местните наричат Малата, придошла изведнъж, разказват очевидци.

Кметът на Ребърково Петър Петков го определи като приливна вълна. Нивото се вдигнало с около 2 метра и половина за около 30 минути. Няма данни за пострадали хора. 

Вълната носела цели изкоренени дървета, заливала и събаряла всичко по пътя си. Останала е само тясна тревиста пътека, по която хората могат да преминават единствено пеша и така до хората от квартал Ботулиновец не може да стигне дори линейка.

Една кола е останала във водата и докато реката не се прибере в коритото си ще остане там, защото няма как без техника да бъде извадена. В дворовете пороят е нанесъл купища клони и камъни, съборил е стълбове, разрушил е тухлени зидове в красиво подредени дворове. На високото на другия бряг на реката водният стълб е бил поне метър. И тук обаче са наводнени много къщи, а в тази пороят е нанесъл и огромен слой тиня. Щетите са сериозни. В квартала около гарата също има наводнени къщи. Пострадалите имоти са над 10, без да се броят отнесените от водата земеделски площи и насаждения. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.