ВСС реши, че искането е допустимо

В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, те не уважават разделението на властите. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди обсъждането от Висшия съдебен съвет на второто искане за отстраняването на обвинител номер 1. То бе отправено от четирима представители на Прокурорската колегия и е заради нарушаване на етичните норми на магистратите. Според вносителите изразът „политически боклук”, използван от Гешев в публичните му изяви, е недопустим.

След няколко часа обсъждания мнозинството във ВСС реши, че искането е допустимо. Все още не е ясно кога ще бъде решено дали да се прекрати мандата на главния прокурор.

"Най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ. Това е опит за превземане на съдебната власт и е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите и Конституцията, разделението между администрация и политически кабинети. Независимо какви политически бури има, държавната администрация трябва да работи безупречно. Те говорят и се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки, индикация на тоталитарна репресия, може би. Хора, които да обезглавят институциите и да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, политически и олиргахични интереси. Но това може да стане само през труповете на хората, които са загинали, за да съществува тази страна. Тук става дума за европейски, морални и етични ценности на българите", посочи главният прокурор по време на обсъждането. И добави: „В момента искат съдебната система, скоро ще искат и президента, когото сега наричат с най-различни времена“.

Обнародвани са промените, с които се създава Механизъм за разследване на главния прокурор

Според него в момента няма право, а сталинизъм. „Това е лична оценка, на която имам право според българската Конституция. Вие не ме харесвате. Добре, но това ли е най-важният проблем в момента?“, попита той.

Според него настоящият момент е исторически за съдебната власт. „Няма да се откажем от тази мисия - нито аз, нито честните български магистрати. Само делата имат значение, думите явно са се обезценили. Ако не се сложи край на завладяната държава, наглостта също няма да има край“, каза той.

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и заяви, че това вече се вижда от хората. „Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото вече няма свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа и върховенство на правото. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е ваш. И не мислете, че след като минат през Прокуратурата, няма да дойдат и за вас“, заяви Гешев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС