Той ще отговаря пред Темида за опит за принуда

Прокуратурата повдигна обвинение на независимия депутат Радостин Василев за опит за принуда. На излизане от следствието на Софийската градска прокуратура той поясни, че не му е наложена мярка за неотклонение. 

По-рано от държавното обвинение обявиха, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, за да бъде Василев привлечен като обвиняем за това, че на 13 юни миналата година е опитал да принуди Христинка Иванова да напусне парламентарната група на ИТН и парламента. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 6 години затвор. От партията на Слави Трифонов пуснаха и запис, който според тях е доказателство, че Василев е убеждавал Иванова да го последва.

Радостин Василев се яви на разпит в Национална следствена служба

Василев нарече обвинението "скалъпено и срам за следствието и прокуратурата". 

"Казах, че не съм заплашвал и не съм принуждавал никого, каквато е истината. Това обвинение е изключително несъстоятелно и е резултат от действията, които направих с ИТН, за да разкрия истината, която тогава стоеше зад тази партия и зад Слави Трифонов. Сега, по подобен начин, разкрих истината за една изключително отвратителна коалиция, която може би днес или утре ще стане реалност. И очаквам отговорът им да дойде впоследствие. Явно година по-късно си плащам за това, че казвам истината на българските граждани", коментира Василев.

На 11 май той депозира в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от имунитета си като народен представител, с която дава съгласието си срещу него да продължи наказателно производство.

На излизане от следствието днес Василев се сравни с лидера на ГЕРБ. „Нямам агитка като Бойко Борисов. Той ходи по разпити с агитки”, заяви Василев.

Опитите да се свържем с Христинка Иванова, която вече не е депутат, останаха без успех. От пресцентъра на „Има такъв народ” заявиха, че тя няма да коментира днешното обвинение на бившия си съпартиец.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.