Саудитска Арабия се е съгласила да намали допълнително производството си

Страните от ОПЕК+ са се споразумели да задържат договорените за тази година нива на добивите на петрол и през 2024 г., твърдят източници на агенциите „Ройтерс” и „Интерфакс”. На преговори във Виена в понеделник Саудитска Арабия се е съгласила да намали допълнително производството си, но все още не е ясно с колко и откога.

Производителите на петрол се мъчат да спрат поевтиняването на суровината, причинено от икономическите проблеми в САЩ и Китай. В петък барел „Брент” се търгуваше за 76 долара.

Цената на петрола: ОПЕК губи стойност на „кошницата” си

Последното съкращаване на добивите на няколко страни от ОПЕК през април не даде желания резултат. Русия не желае допълнителни съкращения поради понижаването на бюджетните ѝ приходи през последните месеци.

Саудитска Арабия ще съкрати добивите си с още един милион барела дневно през юли, съобщи по-късно саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман след края на съвещанието във Виена с колегите си от групата ОПЕК+. Другият голям производител – Русия, ще удължи до края на 2024 г. доброволното ограничение на добивите си с половин милион барела дневно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.