Бежанците били принуждавани да пътуват в претъпкани камиони

Разбита е международна мрежа за нелегална имиграция. Участниците в нея са принуждавали бежанците да пътуват в претъпкани камиони. Мигрантите са вкарвани в Европа при нечовешки условия, съобщи германското издание „Билд”, цитирано от БТА.

Разбиха група за трафик на мигранти от Гърция за Унгария и от България за Сърбия, с крайна дестинация страни от ЕС

Общо около 200 полицаи и други служители на правоприлагащите органи извършиха днес по време на операцията обиски в 16 обекта в Румъния, България и Есен-Щеле, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Шестима предполагаеми членове на трафикантската мрежа бяха задържани в Германия, Румъния и България, се казва в комюнике на германската федерална полиция. Подозира се, че тази мрежа е вкарала над 560 мигранти на германска територия и над 300 мигранти в Румъния.

По време на мащабната акция в Румъния, в района на Тимишоара, Арджеш и Арад, са претърсени жилища, в които са били настанени мигранти. 

ЕС изготви нов план за борба с незаконната миграция

Разследванията по случая са започнали след свидетелски показания, събрани от турски и сирийски граждани в районите, граничещи с Австрия, Чехия и Полша. Мигрантите са били превеждани през т.нар. „Балкански маршрут”. Участниците в мрежата са използвали камиони, като са задължавали мигрантите да се крият сред прекарваната с тях стока „при нечовешки условия в продължение на по няколко дни”.

Случаят „Локорско”: Собственикът на камиона почина в ареста

С цел разкриване и разбиване на международно действащата мрежа за контрабанда още през декември беше сформирана международна група за разследване от няколко органа. С участието на Евроюст и Европол беше сключено съдебно споразумение между прокуратурата в Ландсхут, прокуратурата на Върховния касационен съд в Румъния и прокуратурата за организираната престъпност в Сърбия.

По време на акцията полицаите са иззели три скъпи автомобила, мобилни телефони, пари и други доказателства. „Арестуваните лица сега ще бъдат изправени пред съответните компетентни органи”, заявиха от полицията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Любомир Мартинов, Анелия Пенкова, БТА