Предстои да бъде изслушан зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Висшият съдебен съвет разглежда исканията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Първото предложение беше внесено от шестима членове на Прокурорската колегия. А поводът – посещението на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор на 1-ви май. Предстои по него да бъде изслушан заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Второто предложение е изявлението на обвинител №1 пред медиите на 15-и май, когато той, след като скъса оставката си, заяви "между другото ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание". Според четиримата членове на Прокурорската колегия това противоречи на нормите на етичния кодекс на магистратите.

Според Гешев зад исканията прозира опит за превземане на съдебната система от политическата власт. След като съберат всички доказателства, тогава кадровиците ще гласуват "за" или "против" уволнението на Гешев.

Пред сградата на съвета се провежда протест в подкрепа на главния прокурор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.