То се намира в САЩ

Светът се бори с нарастващите количества боклук, а всяка година 2 млрд. тона отпадъци се озовават в сметищата. Ако не бъдат запечатани правилно, те влияят негативно на климата, предупреждават еколози. Само в ЕС 20% от емисиите от метан идват от изхвърлени отпадъци.

Метанът обаче може да бъде използван за генериране на енергия. Ако това бъде направено, сметищата могат да имат и зелено бъдеще.

Фрешхилс е просторна земя, извън Манхатън. В продължение на 50 години той е събирал боклука на Ню Йорк. Сметището, което е едно от най-големите в света, сега е запечатано. След атентата срещу кулите близнаци, останките от сградите също се озовават на това сметище.

Хосе Рамирес е еколог. Той е израснал в близост и си спомняме острата миризма, която се носела наоколо. Сега той наблюдава как природата си възвръща територията. В момента върху старите боклуци е изграден парк.

Повече по темата гледайте във видеото.  То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.