По-рано то беше оттеглено

Със 17 гласа „за" и трима „против" ВСС прекрати процедурата по отстраняването на Иван Гешев по първото предложение, свързано с присъствието на прословутия израелски експерт до мястото на взрива до кортежа на главния прокурор. Прекратяването по отношение на това предложение стана, след като шестимата кадровици, които го внесоха, днес го оттеглиха. Те мотивираха оттеглянето с постановление ма Софийската градска прокуратура, в което се казва, че Иван Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до взрива по кортежа му. 

В дневния ред на ВСС остава второто предложение за отстраняване на главния прокурор, което е свързано с нарушаване на Етичния кодекс на магистратите и по-конкретно репликата „ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание". 

Според кадровиците законът не задължава шестимата да оповестяват публично мотивите за решението си. Въпреки това те казаха защо оттеглят предложението. Прочели прокурорско постановление, в което се казва, че Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до мястото на експлозията. Става дума за отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство по сигнал на сдружение БОЕЦ. 

Атанас Славов очаква ВСС първо да разгледа исканията за отстраняване на главния прокурор

Проверката на СГП показала още, че чуждият специалист не е бил на самото местопрестъпление, а заедно със заместник-директора на НСлС Ясен Тодоров и преводач стоели на около 20-30 м. Периметърът бил ограден със специализирана лента на МВР, а самото място - с бяла линия на асфалта, обясни Гергана Мутафова от ВСС. 

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава на дневен ред. То е заради нарушение за Етичния кодекс. Според новия правосъден министър Атанас Славов разглеждането на искането може да отнеме дни. „Все пак се надявам на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност и неутралност”, каза той преди началото на заседанието на ВСС.

Да хвърлят повече светлина за емоционалното състояние на главния прокурор на заседанието на ВСС дойдоха директорът на Националното следствие Борислав Сарафов и заместникът му Ясен Тодоров. Пръв беше изслушан Тодоров. По думите му главният прокурор му споделил, че от момента на взрива срещу кортежа му не може да спи спокойно.

"Сутринта на 15 май около 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на главен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с главния прокурор Иван Гешев в 9 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където точно в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и посочи кой къде да седне. Аз трябваше да седна отсреща, като отстрани до мен не трябваше да сяда никой. Седнахме всеки на посоченото място, след което той каза, че ще пусне един запис, който е направен на Йордан Стоев, посетил го предишния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, казах, че не желая да слушам повече, и излязох. След този момент не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до днес”, заяви Борислав Сарафов. Той посочи още, че отношението на главния прокурор към него било негативно.

Пленумът на ВСС не подкрепи направеното доказателствено искане на главния прокурор Иван Гешев да изслушат неговите заместници - Пламена Цветанова и Десислава Пиронова. Впоследствие Гешев предложи да изслушат другият му заместник Даниела Машева, защото по думите му директорът на НСлС Борислав Сарафов е представил неправилна информация на събитията, както и по отношение на емоционалното му състояние.

Предложението на Гешев да изслушат Машева мина с с гласовете на 10 кадровици и то е с цел да се установи какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време пресконференцията на 15 май. Преди това обаче кадровиците дебатираха дали да допуснат заместниците му за изслушване и Гешев посочи, че на него му изглежда, че "все едно се върви по някакъв график и той категорично отказва да бъде част от него". Правосъдният министър Атанас Славов пък репликира, че няма график, в които трябва да приключат с процедурата.

"Трябваше да пътувам за САЩ, мисля, че беше петък, 5 май. Попадайки на Летище Истанбул констатирах, че съм взел единия си международен дипломатически паспорт, но визата ми за САЩ беше в продупчен друг паспорт, който бях забравил в България. Това наложи да сменя полета си от петък в събота". Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на заседанието във ВСС, което го изслушва по искане за отстраняването му. По-рано стана ясно, че на 13 май шофьор от прокуратурата му е предал заплашително писмо при връщането на Гешев от САЩ.

"Същото наложи през това време служител на прокуратурата с ключар, понеже нямаше никой от семейството вкъщи, да отиде разбие вратата и да вземе паспорта с визата. Съответно екипът, който се сменяше в Истанбул, дойдоха и ми донесоха паспорта от петък в събота. Но предвид обстоятелството, че като се прибирах нямах ключ, помолих на аерогарата да дойде шофьор на прокуратурата, който да ми донесе ключ да се прибера вкъщи. Между другото ми изпратиха снимки докато бях в Истанбул как ми разбиват вратата, беше много смешно", добави Гешев.

Главният прокурор каза, че шофьорът е шофьор към ВКС, и тези обстоятелства са обект на изясняване, и той е давал обяснения. "Шофьорът се казва Йордан, а фамилията е възможно да е Йорданов. Сега дали е Йорданов фамилията, вероятно е Йорданов. Предвид това обстоятелство, той ми донесе това писмо, и ми даде обяснение как го е получил", каза Гешев и уточни, че тези обяснения ги е дал в хода на досъдебното производство.

Марчела Панталеева, старши експерт в Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор, също беше изслушана. "От 2 до 6 май придружавах главния прокурор на командировка в Турция, а след това в САЩ. Бих могла да кажа, че както аз, така и моите колеги, имаме преки наблюдения не само върху изявите на Гешев, неговата устойчивост или характер или емоционалност, но също така и върху тази на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров и на всички други магистрати. В тази връзка мога да кажа категорично, че разлика в поведението и в спокойствието на Гешев имаше със сигурност. На първо място беше притеснен, може би малко объркан, тъй като ситуацията в България беше доста интензивна през цялото това време.

"Посещението му в Турция беше непосредствено след опита за атентат. В Турция не знаеше какво се случва, напрежението в България беше такова, че се изискваше той да следи кой в какво го обвинява, и наистина той беше неконцентриран в работата, която трябваше да изпълнява в там", добави Панталеева.

"Напрежението в САЩ ескалираше с всеки изминал ден поради многото събития, които се случиха тук по време на посещението в САЩ. Всичко това се наслагваше, и върхова точка беше получаването на писмото на 13 май на аерогарата. Има изключително голяма разлика в неговото поведение и в цялото усещане за неговото присъствие", посочи тя и уточни, че работи малко над три години в комуникационния екип на прокуратурата.

Поради това, че тя е била с Гешев, когато е получил заплашително писмо, тя коментира: "След като съм прочела писмото и го видях скъсано, не знам какво се е случило с него. Не съм го вземала аз, още по-малко да го лепя, съединявам, или каквото и да е било", обясни тя и уточни, че пресконференцията на 15 май е била направена по инициатива на главния прокурор. По думите й шофьорът на прокуратурата, който е предал писмото, го е дал вътре в залата на правителствения терминал. "Нищо не са говорили, подаде му плика и си тръгна от залата", допълни тя. Панталеева първо каза, че Гешев е крещял, като е прочел писмото, но после се поправи и каза, че е "повишил тон".

"В САЩ ни придружи само Владимир Николов", уточни тя и добави, че от САЩ са се върнали само тя и Гешев, а билетът на Николов е бил зa друго време поради създалите се обстоятелства. По думите й те са посрещнати само от кола и служители на НСО.

Панталеева поясни, че решението да прекъсне командировката си е взел лично Гешев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.