Причината - притеснения, че парите за култура ще бъдат орязани в бюджета на държавата

Притесненията, че парите за култура ще бъдат орязани в бюджета на държавата, станаха повод хората на изкуството да обявят протестна готовност. Те настояват субсидията за театър, опера и мюзикъли да бъде увеличена. И още от исканията им - в план-сметката за 2023 г. да се предвидят и средства за капиталови разходи.

„Седмица без събития” наесен, ако парите за култура не бъдат променени. Артистите се опасяват, че какъвто и бюджет да бъде приет, той ще ощети именно тяхната сфера. Те припомнят, че в края на април, според предложената план-сметка от ресорния министър Велкова, парите за култура са били с около 37 млн. лв. по-малко. Ако сега исканията им не бъдат чути, през октомври театри, музеи, библиотеки, концертни зали и читалища ще затворят врати.

Христо Мутафчиев: Културата получава 0,5% от бюджета, но произвежда 6% от БВП

Зад блясъка на сцената стоят изтощителни репетиции и много работа. Не само в театъра. За да може да покрият месечните си разходи, на не малка част от актьорите се налага да поемат допълнителни ангажименти.

Според артистите прекрояването на бюджета в полза на културата е задължително, за да покрият разходите си на фона на инфлацията. „Нямайки бюджет, ние спряхме да работим. Не мога да плащам нито авторски права, нито контрагенти – нищо. Всичко свърши. Ние продължаваме да работим в новите икономически условия, но на старите принципи - това е безумно. Цената на един билет отдавна не е тази, която беше преди 3-4 години”, коментира директорът на Сатиричен театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов.

Артистите настояват субсидията да стане поне 7 лева и то със задна дата, както и да се предвидят средства за капиталови разходи. И напомнят, че според данните на НСИ за 2021 г. културните институти в страната са създали 6% от Брутния вътрешен продукт. За сметка на това браншът получава 0.5 на сто от бюджета.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.