Това сочат данните към 7 юни

Цените на петрола продължиха да се понижават в сряда, след като опасенията, свързани със забавянето на глобалната икономика, надделяха над евентуалния спад на доставките. Това се случва на фона на обявеното от Саудитска Арабия съкращаване на добива, съобщи Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загуби 40 цента или 0,5 на сто до 75,89 долара за барел. Американският лек суров петрол поевтиня с 35 цента или 0,5% до 71,39 долара за барел. И двата сорта скочиха с около долар в понеделник, след като през уикенда Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, обяви, че от юли ще свие добива си с 1 милион барела дневно до 9 милиона барела.

„Страховете от рецесия, подхранвани от все повече данни, задържат ръста на цените на петрола и подриват усилията на ОПЕК+ да ги повиши", казва Приянка Сахдева, анализатор във Phillip Nova.

Американските запаси от бензин и дестилати са се увеличили миналата седмица съответно с с 2,4 и 4,5 милиона барела, сочат данни на Американския петролен институт, което подхранва опасенията за спад на потреблението в САЩ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.