Бившият енергиен министър участва в Международната ядрена конференция „Булатом”

Спешно трябва да се размрази проектът „Белене”, защото там са инвестирани милиони. Това мнение изрази във Варна бившият министър на енергетиката Росен Христов, който участва в Международната ядрена конференция „Булатом”, посветена на българската атомна енергетика.

Той посочи, че оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства разходи за милиони всяка година. Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван, подчерта Христов. Доклад, който представя възможностите на България в енергийния сектор, ще бъде представен в Народното събрание.

Христов за АЕЦ „Белене”: Оборудването и площадката са в състояние за експлоатация

По думите му добър вариант е внедряването на повече възобновяеми източници на енергия, защото така ще покрием изискванията на ЕК и същевременно ще имаме евтина енергия. От Европейската комисия са готови да намалят изискванията за редуциране на вредните емисии, за сметка на повече възобновяеми източници, подчерта Христов и изрази надежда депутатите да подкрепят предложението.

„Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона. Оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството, каза бившият министър на енергетиката.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.