В началото на седмицата те алармираха, че не са получавали плащания над 6 месеца

Ново напрежение сред хотелиери от Слънчев бряг, приютили украински бежанци. След като в началото на седмицата те алармираха, че повече от 6 месеца не са получавали суми по програмата за настаняване бежанци, сега проблемът е друг. 

Одобрените суми, които имат да получават според списъците, публикувани на страницата на Министерството на туризма, не отговарят на очакванията им. Част от управителите твърдят, че парите, които ще получат са с близо 50% по-малко, от тези, които им се полагат.

В списъка с тези които трябва да възстановят пари са хотели, частни лица, държавни дружества, туроператори и общини, които според списъка са декларирали невярна информация. Сред посочените в „черния списък” са големи хотелски вериги, "Ученически отдих и спорт", общините Средец и Смядово и дори Регионална дирекция по горите - Ловеч. Всички близо стотина фирми и частни лица трябва да върнат общо около 1, 2 милиона лева. А в друг списък на чакащите плащане от държавата пък, са установени липсващи хотелиери.

"В три платформи пускаме информация. Вървяха три проверки за това колко хора имаме, как ги изхранваме, къде живеят, с какво ги перем. И накрая - не присъстваме в списъка", заяви Вера Николова, хотелиер в Кранево.

"Има фирми, които липсват по списъка за плащане. Има такива, които имат да възстановяват средства, Има и такива като мен, на които сумата, която трябва да получат, не отговаря на това, което очакваме. Около 6 месеца не сме получили нищо от държавата", твърди Елена Андонова, регионален директор на Българската асоциация по туризъм.

Някои хотелиери вече са на прага на фалит и заплашват да извадят на улицата украинците. Няма и никаква информация дали ще бъде удължена хуманитарната програма за лица с временна закрила от Украйна. Хотелиери започват и съдебни битки за парите, които според проверяващите трябва да връщат.

В началото на новия туристически сезон, от бранша ще търсят среща с ресорното министерство. В същото време продължават да пристигат украинци от Херсон, които никой хотел не иска вече да настани. 

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.