Предстои изслушване на Иван Гешев на закрито заседание на парламента

Отложеното решение дали да бъде отстранен главният прокурор, каква ще е конституционната реформа и рекордният брой поискани депутатски имунитети  - остават сред водещите теми и в почивния съботен ден. Продължават дебатите за това каква точно ще е реформата в основния закон. Предстои и изслушването на Иван Гешев на закрито заседание на парламента.

Въпреки че вчера БСП започнаха да четат документите, внесени от главния прокурор по делото „Барселонагейт”, те не са успели да видят много, защото и други народни представители се запознавали с тях. Но лидерът на партията Корнелия Нинова беше категорична, че искането за имунитета на Бойко Борисов трябва да бъде разгледано в пленарната зала. Пред NOVA, от своя страна, ГЕРБ-СДС заявиха, че БСП се държи като „секретар на Прокуратурата”. От ПП-ДБ също са поискали да се запознаят с внесените от Иван Гешев документи в Народното събрание.

„Не успяхме да прочетем нищо, тъй като преди нас заявка бяха дали Гроздан Караджов, Владислав Панев и Тошко Йорданов. Всички материали бяха раздадени. Така, че ние с Георги Свиленски не успяхме да видим почти нищо”, обясни Нинова. И заяви, че настоява решението да бъде разгледано в пленарна зала.

„Това са сигналите, подавани от нас, още през 2018 г. Хубаво е Борисов да си даде сам имунитета. Твърди, че е невинен. Ако е така, да го докаже в един справедлив процес. Твърдят, че това е политическата бухалка на главния прокурор. Присъди прокурорът не издава. Той внася доказателства. Присъдите ги издава съдът”, коментира Нинова.

Нинова не успяла да прочете документите за "Барселонагейт", имало опашка

От ГЕРБ-СДС реагираха:

„Нещо, което ни притеснява,  е че БСП в последните дни се държи като секретар на Прокуратурата. Някакво чудодейно активиране от тяхна страна. Иначе относно „Барселонагейт” няма нищо, което да ни тревожи”, твърди Георг Георгиев.

От „Продължаваме-Промяната” разчетоха ситуацията така:

„На мен ми е странна тази процедура, при която  председателят на парламента ограничава възможността на народните представители да се запознаят с документи, които не са класифицирани. Малко пиарски трик на Гешев” обясни Искрен Арабаджиев.

В следващите дни всички те, като депутати, ще присъстват на изслушването на главния прокурор в пленарната зала, което самия той поиска. Според първите две политически сили обаче тези изслушвания не се правят в такъв формат.

„Гешев се позовава в член от правилника, но това е изслушване в рамките на правна комисия”, уточни Арабаджиев.

Продължават и разговорите за конституционна реформа. Промените според ГЕРБ- СДС трябва да са в две направления.

„Никога повече да не стигаме до подобна политическа криза, каквото имаме в момента. Тоест, да не се стига до това цялата власт да е в един човек чрез служебни правителства. Говоря за президента”, коментира  Георгиев.

Другото направление е свързано със съдебната власт. От ГЕРБ-СДС коментираха идеята да бъде премахната фигурата на главния прокурор.

„Това е интересно предложение. Знаете, че съдилищата функционират така”, обясни Георгиев.

Междувременно в интервю пред БНТ, Александър Маринов, бивш съветник на премиера Гълъб Донев, допусна, че при решение на Висшия съдебен съвет да прекрати мандата на Иван Гешев, президентът може да забави подписването на такъв указ. Причината - самият Гешев атакува състава на ВСС пред Конституционния съд заради изтеклия му мандат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.