България вече се управлява от 102-то правителство

България вече се управлява от 102-то правителство. Редовната власт пое след над 300 дни служебни кабинети.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се събраха с основна задача - конституционни промени, които да направят съдебната ни система наистина работеща. Новият правосъден министър Атанас Славов даде срок 6 месеца да се случи това.Макар и важна конституционната реформа е задача с по-дълъг срок за изпълнение.

В спешен порядък новият премиер разпореди ревизия на харчовете, направени от служебната власт в последните седмици. Появиха се информации за изхарчени милиарди.
Друга изненада дойде от служебния енергиен министър. Оказа се, че Росен Христов е поел ангажимент да се изкупува скъп ток от „Марица Изток”. Според енергийния регулатор това ще доведе до по-голямо поскъпване на тока за бита от юли вместо предварително пресметнатите около 4 процента. Христов контрира, че решението му ще ни струва не повече от още половин процент допълнително.

На този фон започна и подготовката изцяло на нов бюджет за 2023 година.
А с довода - за да има повече приходи в хазната правителството още на първото си заседание върна на власт старите шефове на приходни агенции. Румен Спецов се върна в НАП, а Павел Тонев в Агенция „Митници”.

Николай Денков и Мария Габриел си разпределиха различните структури, чиято работа ще следят пряко. Донев ще отговаря за 14 ведомства сред които разузнаването и националната сигурност. На Габриел се падат 4 структури.

Да се напаснат новите партньори във властта сега ще е изключително важно смята психиатърът и писател Любомир Канов, който въпреки, че дълги години е живял зад океана следи процесите у нас внимателно.

Той предупреждава, че погрешна стъпка може да провали политическото танго. Политическото обобщение на седмицата е през неговия поглед – вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.