„Няма да има увеличение на данъците", увери Денков

По-високи пенсии от 1 юли и без нови данъци - това е в основата на бюджета, който новото правителство пише в момента и ще представи до дни. Въпреки запазването на тези разходи, плановете са дупката в хазната да се свие до 3%. Още от утре започват разговори в министерствата, за да се уточнят разходите по ресори.

В края на първата си седмица на власт, новото правителство е готово с разчетите за бюджета и обеща – от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 12%.

„Гарантираме, че ще има увеличение на пенсиите, гарантираме, че социалните плащания, които бяха предвидени в бюджета, представен от служебния кабинет, ще бъдат запазени. Резервите са на други места”, коментира премиерът Николай Денков.

Удължаването на бюджета вече е факт (ОБЗОР)

Увеличаването на приходите в хазната също е цел пред новия кабинет, за да се запълни дупката в нея, но без данъците да бъдат пипани. „Ще бъдат запазени такива, каквито са”, обеща министър-председателят.

Кабинетът обещава дефицитът, на  който ще стъпи бюджетът за 2023 година, да е до 3%. За целта ще се преразгледат планираните капиталови разходи.

За по-добра събираемост в хазната, кабинетът разчита и на върнатия на поста Румен Спецов. Николай Денков защити назначаването му, въпреки яростни критики от ГЕРБ-СДС към Спецов през годините.

„Единственият вариант да обмисляме смяна на някои от назначените специалисти е, ако не се справя с  работата си, или ако бъде показано, че има проблем с правосъдието. В случая с Румен Спецов той има много тежка задача - да увеличи приходите, спрямо това, което виждаме от началото на годината и ако се справя с тази задача няма да има причина да бъде сменян”, добави Денков.


Премиерът призна, че част от министерствата в момента работят трудно. Като причина посочи това, че служебното правителство на Румен Радев освободи всички заместник-министри в деня на гласуването на новия редовен кабинет.

„Освобождаването на заместник-министрите е очевиден саботаж. Това означава, че голяма част от министерствата не могат да вършат ежедневната си работа”, подчерта Денков.

„Уважавам президентската институция и смятам, че в отношенията с нея има нужда от спокойствие”, заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Стана ясно и как са били разпределени ведомствата, които да наблюдават Денков и Габриел. Съотношението е 13 за Денков към 4 за Габриел.

„Помолих г-жа Габриел да види кои от агенциите са по-близки до нея и да избере тези, които иска, а аз ще поема всички останали. Това е начинът, по който ги разпределихме - няма интрига”, уточни той.  

Колкото до очакването да предложим нов български еврокомисар на мястото на Мария Габриел, правителството още очаквало официалното писмо от Брюксел. Официални номинации още няма.

„Когато видим писмото и какво пише в него - едва тогава ще може да говорим за имена”, каза Денков.

„За мен е важно България да изпрати човек, който ще отстоява ресор, който е бил мой досега”, добави Денков.

Бившият външен министър и настоящ депутат Екатерина Захариева смята, че трябва да се запази политическата квота.

Пред NOVA работодатели и синдикати коментираха основата, върху която се пише Бюджет 2023. Според Ваня Григорова от КТ „Подкрепа” отлагането на капиталови разходи не е добра идея, освен ако те наистина не могат да се случат в рамките на тази година.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал постави под съмнение дали е възможно да се увеличат чувствително приходите в хазната и по-скоро прогнозира забавяне на икономиката.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.