Историята му звучи като сюжет на филм

29-годишeн мъж записа името си в историята, след като за осем години се превърна от сирийски бежанец в кмет на германска община. Историята на Риан Алшебл звучи като сюжет на филм. Всичко започва преди осем години, когато той е едва на 21 г.

Риан трябва да избере между военна служба в родната, раздирана от война Сирия, и бягство с неизвестен край към Германия. Без да знае немски, избира пътя към Западна Европа, за да покаже на света години по-късно, че не е важно откъде идваш, а кой си и какво можеш.

„Маршрутът на бягството ми мина през Ливан, Турция, Гърция, остров Лесбос, с надуваема лодка през морето. След Гърция - традиционният Балкански маршрут. Помня, че в граничните райони вървяхме дълго. Бягството продължи общо 12 дни”, разказва Риан.

Бягството ражда у него друг човек. „Когато пристигнах в Германия, бях на 21 години. За хората на тази възраст не е типично да поемат отговорност за друг, освен за себе си. Бягството ми от Сирия се превърна в отговорност към приятелите ми, с които бягахме заедно”, разкрива той.

Риан си казва, че няма да живее само за себе си и за своите близки, но и за хората около него. Така съвсем скоро ще поеме отговорност за 2700 души в селото, в което е избран. Признава, че му предстои много работа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.