"Видях как кара Никола (Цолов) и казах на баща му, че има талант", разказа Върбицалиев

Името на семейство Върбицалиеви вече второ поколение е свързано с картинга и моторните спортове. Техният семеен девиз да е: “Дай газ”. Николай Върбицалиев е откривателят на българската надежда за първи пилот във Формула 1 Никола Цолов.

„Когато бях на 8 г. за пръв път се качих на картинг. Беше на шега, но се превърна в нещото, което правя и до днес, вече съм на 34 години. Баща ми е заслужил майстор на спорта по картинг", разказа картинг шампионът Николай Върбицалиев.

Първоначално той не е имал дори собствен гащеризон за тренировки, докато се види дали има данни да се състезава, за да получи по-добра екипировка. „Големите успехи дойдоха, когато през 2006 г. спечелих Източноевропейския шампионат по картинг, което беше голямо постижение и на следващата година, когато имах възможността да карам във Формула. Беше трудно заради липса на средства, което доведе до липса на достатъчно добра подготовка. Повечето състезатели бяха световни шампиони”, разказа Върбицалиев.

И до днес той не е преживял неизпълнението на мечтата си да участва във Формула-1. Въпреки това, той помага на други, за да могат да реализират своите мечти.

„Най-големият талант, който сме имали в моторните спортове, сега е Никола Цолов. Той караше за удоволствие покрай баща си на картинга. На него му идва от вътре да кара по почти перфектен начин. Случайно го видях и казах на баща му, че детето има талант. Техният слогън в живота е „Никога не се отказвай”. Решенията на неговото семейство доведе Никола да е един от пилотите на Фернандо Алонсо”, продължи историята Върбицалиев.

Цялата история гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.