Ако сте човек, който иска да допринася към обществото, освен с работата си, но и в лично качество като доброволец, EVN е мястото за това

Разговаряме с Александър Сипек и Калина Трифонова, Председател и Заместник-председател на Съвета на директорите на EVN България, относно мотивацията на компанията да подкрепя обществени каузи и доброволчески инициативи 

Г-н Сипек, г-жо Трифонова, от близо месец сме свидетели на рекламна кампания на EVN България, посветена на обучението на кучета водачи за слепи хора и за хора с други увреждания. Как решихте да фокусирате вниманието на широката общественост именно върху този проблем?

Александър Сипек: На първо място EVN е компания, чиято дейност е неразривно свързана с почти всички, ако не и всички, сфери на обществото. Ние осигуряваме енергия, което практически ни прави част от всеки един аспект от живота на хората. Приемаме това като призвание, а нашите колеги много често са в ситуации, които изискват отговорно отношение към уязвими групи в обществото. В основата си ние сме енергийна инфраструктурна компания с ясна технологична и клиентска насоченост, но и компания, която се стреми да променя и развива средата, в която живеем. Последното означава отговорност и подкрепа на каузи, които имат нужда да бъдат поставяни на дневен ред. Ако погледнете назад през годините, ще видите, че не за първи път се ангажираме с подкрепа на хора, които работят в полза на обществото: подкрепяли сме планинските спасители, акушерките, а сега и хора, които работят за това повече кучета водачи да могат да стигнат до тези, които имат нужда от тях. Ако мога да се изразя по-абстрактно, общото между всички тези хора и нас като енергетици е, че всички работим за това да има светлина – ние в буквален, а те в по-преносен смисъл.

Калина Трифонова: Знаем, че в България има над 10 000 слепи хора, а хората с други увреждания, чиито живот може да бъде подобрен от куче асистент, са много повече. В същото време кучетата водачи и кучетата асистенти, работещи на терен в момента, са едва 59. Сами разбирате колко остра е нуждата от обучени кучета, които да подпомогнат и облекчат ежедневието на хората с увреждания.

Единствената програма за обучение на кучета водачи и кучета асистенти се реализира от фондация „Очи на четири лапи“, която е неправителствена организация и се финансира от дарители и доброволци. Затова решихме, че дейността на фондацията заслужава да бъде подкрепена и популяризирана от публична кампания. От опита ни досега знаем, че подобна кампания ще е от много по-голяма дългосрочна полза за фондацията от еднократно дарение например, и затова предложихме нашето сътрудничество. Да, ние подпомогнахме фондация „Очи на четири лапи“ и с определен финансов ресурс, но за нас по-важно беше да дадем гласност на тази социална кауза и да поставим публично въпроса за нуждата от повече кучета водачи, защото те са тези, които реално могат да променят съдби. Радваме се, че сътрудничеството ни с фондация „Очи на четири лапи“ вече дава резултати.

Споменахте думи като „призвание“ и „кауза“. Какво е тяхното място в съвременния бизнес?

Александър Сипек: Това са категории, които всеки човек интерпретира сам за себе си. Когато обаче имате една голяма и разнородна група от хора като нашите 2300 сътрудници например, общата кауза е това, което може да ги обедини и мотивира. На всички е ясно, че когато говорим за работни отношения, материалният аспект е важен и тук смея да твърдя, че EVN предлага добър пакет от финансови и социални стимули. Особено що се отнася до техническото и ресурсно оборудване и предпазно облекло за колегите електромонтьори и топлотехници . Но ние искаме EVN да е повече от сигурно работно място, искаме да е място, което мотивира и вдъхновява. Затова преди години решихме да дадем възможност на нашите колеги да излязат от професионалните си роли и да реализират проекти насочени към обществото. Това стана чрез нашата доброволческа програма „EVN за България“, която в края на 2022 г. получи наградата за „Най-добра доброволческа програма“ в годишния конкурс „Корпоративен дарител“ на Български дарителски форум. Приемаме тази награда като една от най-ценните, получавани от дружеството, защото тя отличава усилията на нашите сътрудници.

Как работи доброволческата ви програма?

Калина Трифонова: В EVN вярваме, че доброто е заразно и се стремим да го подкрепяме. Програмата „EVN за България“ насърчава инициативи в полза на обществото и природата в Югоизточна България. Бенефициенти по нея могат да бъдат нуждаещи се лица, социални групи, неправителствени организации, сдружения с общественополезна дейност, социални домове и др. Принципът е следният: всеки наш сътрудник може да избере кауза, която да защити пред комисия, следвайки няколко критерия. При одобрение сътрудникът формира екип от колеги доброволци, които получават определен бюджет от компанията, работно време и при нужда специализирана техника. Водещо е личната мотивация на добряците, както вътрешно наричаме колегите доброволци.

Наградата за „Най-добра доброволческа програма“ е конкретно за нашите усилия през 2021 г., когато 360 наши сътрудници реализираха 42 доброволчески акции, в които вложиха над 3660 човекочаса доброволчески труд. Така бяха подпомогнати центрове за настаняване от семеен тип за деца, домове за възрастни хора, центрове за деца с увреждания, детски градини, училища, бежански център, читалища, театър, музеи и др. Доброволците работиха за облагородяване на различни обществени места, площадки, туристически пътеки. Подменяха вътрешни електроинсталации на читалища, храмове, специализирани заведения. Включиха се с редица акции за опазване на околната среда и засаждане на нови гори за България.

А какъв е ефектът от нея досега?

Александър Сипек: В EVN винаги сме се стремили да подпомагаме развитието на регионите, в които работим и живеем. Програмата стартира през 2015 г., като до днес можем да отчетем близо 12 600 часа положен доброволен труд от 1500 сътрудници на EVN в общо 210 разнородни акции. Тук искам да отбележа, че програмата се осъществява в два формата, които се редуват през година. Първият е гореспоменатият – с доброволческите инициативи на сътрудници от EVN. Вторият формат е финансиране на външни проекти в областите енергийна ефективност и образование, където вече има подкрепени 6 външни проекта. Заедно с програмата „EVN за България“ подкрепяме каузи като тази на фондация „Очи на четири лапи“, Съюза на акушерките в България и Планинска спасителна служба към БЧК. Така, че ако сте човек, който иска да допринася към обществото, освен с работата си, но и в лично качество като доброволец, EVN е мястото за това.

Какво да очакваме от „EVN за България“ през 2023 година?

Калина Трифонова: През 2022 г. стартирахме съвместен проект с WWF България и в продължение на три години ще вдъхнем нов живот на крайречната зона по брега на река Марица край град Стамболийски. Това означава, че и през 2023 г. „EVN за България“ ще подкрепи акции на WWF България по залесяване в този район. Паралелно продължават и всички доброволчески акции на нашите добряци, чиито усилия са видими навсякъде около нас – в по-зелените паркове, в по-светлите и чисти улици, в по-пъстрите места, на които играят нашите деца.