Със засилено полицейско присъствие продължава кинофестивалът за София прайд

Със засилено полицейско присъствие продължава кинофестивалът за София прайд. В събота симпатизанти на партия „Възраждане” се опитаха да спрат прожекцията. Няколко часа преди това мъже с тениски на партията нахлуват в бар в столицата. 

Със звездата на Давид, с която евреите са белязани по време на Втората световна война, осъмна витрината на бара днес. Всичко започва в събота, когато трима симпатизанти на "Възраждане" влизат в заведението, търсейки сметка защо по стените са закачени чужди, а не български знамена.

Без напрежение премина прожекцията на филма „Синият кафтан” в кино „Одеон”

Според собствениците първоначално знамето на Аржентина провокирало мъжете. Те не били обслужени и си тръгнали. Тогава обаче е поставена табела, че симпатизанти на „Възраждане” не са желани повече в бара.

„Дори предварително да е имало някакъв спор, по отношение на някакви знамена или нещо такова, това не може да бъде причина едно заведение в центъра на София да възприема и да представя фашистка идеология. Представете си само на този надпис да не пишеше симпатизанти на "Възраждане", ами евреи, да кажем, или турци - примерно”, заяви депутатът от "Възраждане" Деян Николов.

Затова няколко часа по-късно по-голяма група, част от която бил и народният представител Славчо Крумов, се връща в заведението, за да потърсят обяснение за надписа. В същия ден обект на акция на Възраждане се оказа и прожекция на филм, част от фестивала София прайд.

„Хората са се събрали мирно, да упражнят конституционно гарантираните им права, които бяха потъпкани от недоброжелателни граждани”, посочва Деница Любенова, председател на „ЛГБТИ Действие”.

Според Възраждане филмът пропагандира педофилия, като това провокирало решението им да спрат излъчването. Филмът “Близо” вече е прожектиран няколко пъти в България без да предизвика полемика.

„Основно на прайда ходят млади хора, човек формира възгледите си в ранните си години, така че този въпрос определено ни засяга. Това, което ни притеснява е, че в този филм се представят интимни отношения между две 13-годишни момчета”, коментира Иванка Луканова, говорител от името на “Възраждане младежи". 

От Българския хелзинкски комитет съзряха опит за политически пиар.

"Обяснението е просто. То е свързано с предстоящия прайд и с желанието на партия "Възраждане" да събира подкрепа на хомофобска основа”, категоричен е Красимир Кънев, председател на БХК.

Прожекциите продължават, но със засилено полицейско присъствие, след като МВР беше обвинено в бездействие. Проверка вече е назначена на всички компетентни органи. „Недопустимо е български граждани да бъдат ограничавани в законоупражняваните им права, както е недопустимо депутати да бъдат ограничавани да се изказват от парламентарната трибуна”, коментира правосъдният министър Атанас Славов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.