До края на юли се очаква основните параметри да останат без промяна

Депутатите удължиха Закона за бюджета. Той ще действа в срок до 31 юли, когато се очаква да бъде гласуван този за 2023 година. Тази стъпка се наложи, за да не се стигне до замразяване на основни плащания, докато бъде гласувана план-сметката за тази година.

Основните параметри остават същите. Пенсиите се увеличават по швейцарското правило средно с 12%. Минималната пенсия става 523.04 лева, като досега беше 467 лв.

Много важно за общините, предвид обстановката в страната и разрушенията от наводненията, в закона беше записано, че могат да изпълняват капиталовите си проекти, като средствата от държавата трябва да им бъдат преведени още на 5 юли. Те могат да бъдат използвани и за ремонти на улици и сгради. 

БЮДЖЕТЪТ: Обнародваха решението за новия срок за събиране на приходи

Основен спор в залата обаче се породи за еднократната помощ за учениците от 1 до 4 клас. Депутатите се скараха за това трябва ли да има подоходен критерий и дали сумата да бъде 300 лв. В крайна сметка депутатите решиха помощ да има за всички от 1 до 4 клас, но колко точно, ще бъде решено с държавния бюджет, който очакваме да гласуват следващия месец.

Макар без възможност за промяна в основните сметки, дебатът по удължаването на бюджета не премина без спор. Искрата се запали от предложение да има подоходен критерий за помощта за ученици от 2 до 4 клас.

„Има ли смисъл на всички деца да дадем по 300 лв.? Няма смисъл, колеги. Защото хората с високи доходи, например народните представители, не трябва да получават такава помощ. Не можем да правим социална политика за цял народ. Трябва да бъде фокусирана към хората в нужда”, заяви от трибуната Мартин Димитров от ПП-ДБ.

„Имате ли представа, че, ако взимате 1300 лв. заплата не се водите беден, а за да изпратите един ученик на 15 септември на училище, ви трябват 400 лв.”, смята Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Има теми, по които не може да прилагаме тази безчовечна икономическа ефективност, защото за БСП всички деца са равни. Не трябва да делим децата на такива от бедни и богати семейства. Сякаш хората с по-високи доходи, нямат правото да почувстват подкрепа от държавата”, коментира Кристиян Вигенин от БСП.

„Няма никаква причина в удължителния бюджет да регламентираме размер. Това, което правите в момента, е политически маркетинг”, твърди Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Така решиха помощи да има, но сумата да бъде определена с държавния бюджет следващия месец.

„Станахме свидетели на нещо грозно. ГЕРБ и ПП, и ДБ направиха търговия с децата от 2,3,4 клас. Те не се съгласиха 2-3-4 клас да получат същата подкрепа от 300 лв.”, коментира Румен Гечев от БСП.

В закона беше записано, че общините вече могат да получават пари от държавата по капиталови проекти, като средствата да се използват и за ремонт на улици и сгради.

„Да осигурим такива норми, които да могат да се изпълняват, защото общините нямат бюджет и сме записали, че могат да ги одобряват”, обясни Петър Чобанов, ДПС.

И още – депутатите решиха, че може да се използват пари от еврофондовете за текущи разходи, но не може да се отваря сребърният фонд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.