Според лекари до смърт се стига в изключително редки случаи

Гърция разследва 6 смъртни случая на деца със стрептококова инфекция от началото на тази година.  Според специалисти става дума за стрептококи от група А, които причиняват скарлатина, и стрептококова ангина.

Според лекари до смърт се стига в изключително редки случаи, когато по неясни за сега причини се стига до септични състояния. Най-вероятно причината за фаталния изход за 6-те деца в Гърция е точно тази. Най-уязвими остават най-малките, които нямат добре изграден имунитет, както и тези с хронични заболявания, казват лекарите.

Медицинските специалисти обаче са категорични, място за притеснение няма, бум на подобни инфекции е имало у нас през пролетта. За съжаление, няма превенция, а изолацията, особено за деца, не е вариант.

Стрептококовите инфекции са добре познати и често срещани. В много редки случаи обаче, водят до фатални последици, казва доц. Атанас Магъров.

Смъртни случаи на деца със стрептококи в Гърция: Колко опасна може да е инфекцията

„Това, което се случва в Гърция, са сепсиси, които са причинени от стрептокок тип А. Понякога по причини, които не са много ясни, тези микроби подивяват и причиняват септични състояния, при които човек може да загине в рамките на един два дни”, заяви доцент Мангъров.

Според доц. Мангъров причината микробите да водят до по-сериозни усложнения е проста. ”Една от причините за това необичайно поведение на тези стрептококи тип А е безконтролното използване на антибиотици”, подчертава специалистът.

Педиатрите казват, че подобни инфекции е имало у нас през пролетта. Една от тях е скарлатината. „Усложнения, за щастие, ние не сме наблюдавали за момента. Не се наблюдават толкова много случаи в България, да не кажа, че почти вече не ги доказваме. Повишена температура в повечето случаи, това наблюдавахме ние пролетта. Зачервено гърло, понякога имаше случаи с болки в гърлото без температура - и много рядко този сезон наблюдавахме обриви”, подчертава педиатърът  д-р Кристин Генкова.

На този етап гръцките здравни власти препоръчват родителите да ограничават контактите на децата си при първи симптоми. Притеснения за българите, избрали да почиват в Гърция, няма.

„Това е все едно някой да се удави в Гърция и никой да не ходи в Гърция, защото може да се удави. Ние така или иначе живеем с тези микроби. Те са част от нашата екосистема”, посочва доцент Мангъров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.