Нужно ли е да се изучава финансова грамотност в училище?

Финансовото образование е ключово за личностното развитие, успех и превенцията срещу капана на бързите кредити,  финансовите измами и икономическата нестабилност.

„Финансовото образование е  набор от знания, умения и поведение, които ни помагат така да управляваме финансите си, че да постигаме целите си. Тоест,  да живеем живота, който ние искаме”, обясни Росица Вартоник, основател и директор на фондация „Инициатива за финансова грамотност”.

Не само трябва да знаем как да управляваме парите си, но трябва и да го прилагаме на практика.

„Ние започваме да учим за паричките от ранна детска възраст. Нашата финансова грамотност е огледало на тази на родителите ни. След това е добре да се включат и учебните заведения, за да може д се постигне един малко по-равен старт. Представете си дете, което израства в семейство, в което родителите нямат задълбочени знания. Би било редно и справедливо финансова грамотност да се преподава и в училищата, за да може всички деца да имат достъп до тези знания”, разказа още Росица Вартоник.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.