За първи път се стигна до предсрочно отстраняване на главен прокурор

Изминалата седмица остава в историята на страната ни. За първи път се стигна до предсрочно отстраняване на главен прокурор. А разместването на пластове в съдебната система няма как да не част от обзорът на всичко, което се случи през последни седем дни.

Въпреки че искания за отстраняване на обвинител номер едно имаше и преди години, всички те бяха парирани от Висшия съдебен съвет. Този път, обаче, това не се случи. При това ситуацията се разви за точно 45 дни.

Всичко започна на 1 май с взрив в близост до кортежа на Гешев - определян и като атентат, и като инсценировка. Няколко дни по-късно кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС обяви, че ще поискат предсрочното отстраняване на главния прокурор. Междувременно Гешев посети и Съединените щати и Турция. Завръщайки се у нас от чужбина главният прокурор скъса оставката си и заговори за разчистване на политическия боклук - фразата, която му коства главата. 

ВСС взе главата на Гешев в началото на тази седмица. А в края ѝ излезе и указът на президента за освобождаването му. Ден по-късно имахме и нов и.д. главен прокурор.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.