Проблеми обаче създава голямата влажност на почвата

Днешният ден даде надежда, че ситуацията с наводненията в Северозападна България е вече овладяна. Дъждовете спряха, а повечето реки започнаха да се връщат в коритата си.

Част от отводнените къщи обаче отново се пълнят с вода заради голямата влажност на почвата. В същото време - държавата обяви как ще компенсира пострадалите домакинства.

Петък вечер река Войнишка излиза от коритото си и наводнява над 60 къщи в град Дунавци.

„Изведнъж към 10:00-11:00 - голяма вълна и нищо не успяхме да спасим”, разказа потърпевша.  

Водата на места е достигнала над един метър. А хората са загубили почти цялата си покъщнина.

„Всичко ново, всичко отиде. Трагедия голяма. Нито диван ще бъде, нито пералня, нито хладилник”, каза друга потърпевша.


Някои къщи са напълно залети. Наложила се е спешна евакуация на 7 души, които са били настанени в кметството.

„Пренощуваха само четирима в кметството като на следващия ден трима ги взеха, един остана до късно вечерта, но къщата й беше почистена и водата беше изтеглена”, каза Димо Скорчев, кмет на Дунавци.

Вече два дни продължават опитите на пожарната, аварийните екипи и доброволците да отводнят пострадалите имоти.

„Денонощно екипът е на пожарна команда, четири екипа постоянно източват залетите къщи”, обясни още Димо Скорчев.

В придошлата река са се издавили и много домашни животни. А в много от къщите, които са били отводнени, водата се е върнала отново.

За последно коритото на реката е било почистено преди 5 години. Кметът на Дунавци многократно е искал да му бъдат отпуснати пари, но без успех.

„Отговорите бяха, че няма средства. Това, че казват, че няма пари, няма Народно събрание, няма Министерски съвет, донякъде може би ги оправдава. А тези страдания, които в момента бяха причинени на моите съграждани, с нищо не може да се върне”, казва Скорчев.

Надеждите са до края на следващата седмица частичното бедствено положение да бъде отменено.

Нови населени места в Северозападна България са под вода (ОБЗОР)

Остава частичното бедствено положение в село Хайредин. Нивото на река Огоста обаче намалява. Пътят за Крива бара и Бутан е отворен вече.

Ситуацията в другите села по поречието на Огоста вече се нормализира.

От снощи дядо Цветан от Хайредин си е приготвил багажа и документите за евакуация, тъй като водите на река Огоста са залели двора му в село Хайредин. Разказва, че е успял да спаси кокошките и кучето.

След проливните дъждове в село Хайредин са най-видими щетите. Реката заля пътя, който води към съседните села Крива бара и Бутан. А полицията регулираше движението.

Кметът Тодор Тодоров потвърди, че 9 къщи са били евакуирани.

Да се запознае със ситуацията в Хайредин отиде и премиерът. Николай Денков посети ферма с крави, наводнена от подпочвени води.

Дъждът снощи е оставил будна и Тодорана от село Владимирово. Нейната къща е била на 10 метра от приливна вълна.

„Ние не сме спали цяла нощ, дежурихме. Дай Боже да ни остави на мира, че много страх сбрахме. Много страх. Не го пожелавам на никой”, каза Тодорана.

До евакуация в село Лехчево също не се стигнало, но цяла сутрин местните следяха нивото на реката.

А в град Мизия ситуацията вече е под контрол. Нивото на река Скът е 92 см при критични 295 см.

Отмениха бедственото положение в община Враца. Решението беше взето от кризисния щаб, след като реките свалиха нивото си. В община Мездра също отменят бедственото положение в 3 от 5-те пострадали населени места. Започва описване на щетите.

Отмениха бедственото положение в община Враца. Решението беше взето от кризисния щаб, след като реките свалиха нивото си. В община Мездра също отменят бедственото положение в 3 от 5-те пострадали населени места. Започва описване на щетите.

„Страшна работа” - така само с една дума Костадина Костова от село Лиляче описва ситуацията днес. След като водата била изтеглена от пожарната късно снощи, тази сутрин първият етаж отново е наводнен. Първо видяла малко вода върху прага. Водата се покачвала пред очите й.

„ Това е много ниска точка тук в селото и е трудно. При нея се събира всичката вода. Колкото и да я теглим, може би, докато не се изтече от цялото село, няма да се справим”, заяви Вероника Ценова , кмет на село Лиляче.

Още по-трудно и хората, и местните власти се справят с разрушената инфраструктура.

„В село Лиляче са унищожени 26 улици, което по предварителна оценка показва, че това за над 6 милиона лева. В момента буквално има улици в Лиляче, които хората не могат да излязат от домовете си да отидат на работа. Надявам се на подкрепа от страна на държавата”, заяви Калин Каменов, кмет на Община Враца.

 Това, с което ще трябва да се справят в община Мездра пък е изграждането на нов водопровод в част от село Люти дол. Там пороят отнесе част от гробищния парк на село Ребърково.

„Въпросът е дали ще имаме зад нас държава, която може да ни гарантира в краткосрочен план да подготвим инфраструктурните проекти, за да отидем и да знаем, че ще бъдем не класирани, а ще бъдат разгледани проектите”, каза Иван Аспарухов, кмет на Мездра.

Защото това би гарантирало, че следващият порой няма да нанесе толкова много щети на толкова много места.

Акад. Денков: Възстановяването след наводненията ще струва милиони

Премиерът Николай Денков отиде в някои от най-пострадалите места в Северозападна България и обяви каква подкрепа може да предложи държавата. Единият вариант е еднократна помощ за домакинствата, чиито домове са засегнати. Друг вариант са пари в брой при унищожени от водата електроуреди. Възможна е и подкрепа чрез топла храна за определен период или временна трудова заетост за безработните.

„И на двете места обещах като подход е да има финансиране на фонда за бедствия и аварии. Финансирането да е по-голямо, да бъде използвано по методика, по която всички да знаят как се изразходват парите. Този фонд да работи регулярно, а не само когато има бедствие”, каза Денков.

Още утре започват срещите на министъра на вътрешните работи с кметовете на общините. Министър Калин Стоянов ръководи Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която в най-кратки срокове трябва да отпусне средства за възстановяване на щетите. 

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.