Съветите на „Дойче веле”

Неуморни в работата – пчелите са олицетворение на трудолюбието. Как го правят? Много е просто – много часове на ден пчелите не правят… нищо. В животинския свят безделието е нещо напълно нормално. 

Лежане, дрямка, почивка. На това се гледа с неодобрение от много хора. Работа и обучение, бързане, стрес. 

Ако искате да сте ефективни и здрави, имате нужда от почивка, излежаване, разходки. 

Пандемията от COVID стресира хората по целия свят. В проучване 43% от респондентите в над 100 държави се оплакват от бърнаут на работното място. Според СЗО това се характеризира със следните фактори – постоянно чувство на изтощение, психическо натоварване, негативно отношение към работата, намалена работоспособност. 
Бърнаутът води до депресия, апатия, тъга и постоянна умора. Не винаги вината е в работата. 

Преди няколко години Ванеса си взима почивка от работа. Но вместо да релаксира, тя изпада в състояние на бърнаут. „Чувствате се много отчуждени от света, но и от себе си. При мен имаше масивен световъртеж, нарушения в съня, изтръпване на краката, тахикардия, стигах до задух”, разказва Ванеса. 

Как да си помогнете – гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.