България отбелязва рекордна безработица

Младите хора много помагат, защото искат по-високи заплати от по-старите поколения. Преди младите търсеха възможност за учене и кариерно израстване, а сега редом с това се иска и високо възнаграждение. Не са съгласни на по-ниски пари, от тези които са им необходими за стандарта им на живот. Има универсално очакване за около 2000 лева. Същевременно няма добра ориентация кои професии какво възнаграждение могат да предложат. Това каза за "Твоят ден" HR експертът Мария Стоева.

Ще бъде ли въведена 4-дневна работна седмица у нас

Според нея най-желани са професиите в IT сектора. "Високи възнаграждения има не само в този бранш, но младите не знаят това. Иначе, освен по заетост, за второ поредно тримесечие сме на първо място и по ръст на възнагражденията", посочи тя. 

От своя страна икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика каза, че се намираме в един от най-тесните пазари на труда, които България някога е виждала.

"С най-висока заетост сме от 2019 г. насам, а безработицата става все по-ниска - под 5%. Подходящите кадри са ключови за ръста на икономиката - така ще се върши повече работа. Все още имаме проблем с неработещи и неучещи, но той е локализиран при ромските общности, хората с по-ниско образование или в икономически по-слабите области. Ако нямаш завършено средно образование, шансът да работиш е почти никакъв. Малко под 300 000 души са безработните у нас. Младите майки, които се грижат за семействата си, трудно ще бъдат привлечени на пазара на труда, но големият провал е при младежите с по-ниско образование. Стремежът е вместо да се обучават на умения, да се ангажират за временна заетост", коментира Николов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.