Те са намерени на 500 м от "Титаник"

Пет големи отломки от изчезналата подводница "Титан" са били намерени на морското дъно, на дълбочина около 4 километра. Те са били на около 500 метра от кърмата на потъналия преди век кораб „Титаник”. Това съобщиха на брифинг от Бреговата охрана на Съединените щати.

„Тази сутрин дистанционно управляем плавателен съд намери задната опашка на подводницата на 650 фута от отломките от „Титаник”. Впоследствие бяха намерени и допълнителни отломки. Те отговарят на описанието на подводницата. От името на Бреговата охрана изказвам съболезнования на семействата на починалите. Надявам се, че това осигурява някакъв покой на душите им”, каза контраадмирал Джон Мартъл. 

Петимата души на борда на плавателния съд са мъртви. Дистанционно управляемите съдове обаче ще останат на място и ще продължат да събират доказателства. Експерти картографират полето с отломки.

„За съжаление са мъртви”: OceanGate за пасажерите в подводницата

Канадски дистанционно управляем апарат е открил две полета с отломки, които говорят за катастрофална загуба на камерата под налягане на „Титан” и вероятна имплозия. С това беше сложен край на продължилата няколко дни спасителна операция. В нея се включиха кораби и самолети от няколко държави. Подводницата изгуби контакт с кораба майка в неделя сутринта, час и 45 минути след началото на спускането си към „Титаник”.

Компанията собственик на плавателния съд изказа съболезнования на близките на загиналите пасажери. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.