Процедурите за избор на шеф на БНБ и НЗОК трябва да бъдат замразени докато не ги обсъдим с ГЕРБ-СДС, смята той

МФ е било подведено, защото поправката в ЗОП предвижда голяма реформа. Концептуално не можем да накараме всички лични лекари да наддават за най-ниска цена, същото важи и за операциите. След среща между министъра на финансите, председателя на БСЛ и съсловни организации, е договорено МФ да не внася поправките за разглеждане в НС. Това каза за "Денят на живо" доц. Васил Пандов от ПП–ДБ.

"Дефицитните антибиотици и другите лекарствени продукти трябва да се предписват само електронно, за да се проследява наличността им", призова той. И допълни, че процедурите за избор на шеф на БНБ и НЗОК трябва да бъдат замразени и да останат неизпълнени, докато не се конституира форум за обмяна на мнения и предварително обсъждане. Ако това не се случи, ГЕРБ-СДС са свободни да продължат с друго мнозинство. 

"Искаме механизъм, който да гарантира заложеното в декларацията ни с ГЕРБ-СДС. Няма коалиционно споразумение, но чрез декларацията стъпихме на основни принципи, отклонението от общите цели е в нарушение на поетия ангажимент. Мария Габриел пое ангажименти съвместно с акад. Денков и ние стоим зад тях. Не е имало прецедент когато премиерът подаде оставка, НС да реши той да продължи да изпълнява задълженията си, струва ми се, че и сега няма да се случи", коментира той. 

Петков: Ще искаме оставката на правителството при неизпълнение на седем гаранции

По думите му назначенията на ниво зам.-министри и областни управители се съгласуват с Мария Габриел. "Затова и на много места още не са факт. ГЕРБ-СДС не определят назначенията, но всяко едно се обсъжда с тях. Не искаме да се стигне до разрив, да не се загуби трудно постигнатият консенсус за управление. Предлагаме на ГЕРБ-СДС разговори, на които да се върнем към декларацията на Денков и Габриел. Точките, които залагаме, се съдържат в декларацията. Ако има разговори, може да бъде приет и вариантът на ГЕРБ-СДС за шеф на БНБ", подчерта Пандов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.