20 дни след клетвата на министрите се стигна до ултиматуми

Изпращаме една изключително наситена с новини седмица и в международен и във вътрешен план. Светът насочи вниманието си към Москва с въпроса дали не идва краят на Владимир Путин. В София пък започнахме да се чудим дали партньорите във властта не са на път да развалят договорката.

Формирането на правителството отне цели два месеца, а само двайсетина дни след клетвата на министрите стигнахме до ултиматуми. За сериали и актьори и в политическата и в съдебната ни система се говори от години. В последните седмици обаче все по-често чуваме въпроса кои са сценаристите? Търсим ги заедно със сценариста Александър Чобанов, който стои зад култовите сериали „Дяволското гърло” и „Под прикритие”. С него се срещна Нели Тодорова. 

Тази седмица в сериала видяхме как вече освободеният главен прокурор Иван Гешев се насочи към ново поприще – политиката. Изборът на наследника му макар и временен ще се обжалва във ВАС. От Съюза на съдиите определиха избора на Борислав Сарафов като „срамен”. Висшият съдебен съвет с изтекъл мандат, оказва се, май нямал право да подаде оставка, но пък има право да избере нов главен прокурор и запретна ръкави. Това доведе и до протест.

„В киното има принцип, който аз се опитвам да спазвам, когато създадем един герой. Той има своята биография, своя бекграунд, качества, характер и ние се опитваме  да влезем в неговата глава и да мислим как би постъпил той в дадена ситуация. Т.е. този герой има пълната свобода. Докато в тези сценарии за съдебната система и там всички персонажи на мен ми се струва, че те не са свободни. Те нямат право на избор. Някой им казва какъв избор да направят”, обясни Чобанов.

В епизода за крехкото ни управленско мнозинство видяхме първите искри между партньорите. ПП-ДБ поставиха ултиматум на ГЕРБ-СДС за край на общото управление заради блокирани законопроекти и гласуване с ДПС и „Възраждане”. После ГЕРБ-СДС им отвърна с обвинения за еднолично кадруване. И се стигна до искане за преподписване на управленската декларация.

„Скандалите ще продължат до края. Надявам се двама като се карат, третият да спечели и това да сме ние, обществото”, допълни Чобанов. 

Какво още сподели сценаристът - гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.