Тя се намира във Видин

От днес стартираме нова поредица, в която ще разказваме историите на старите български фабрики и оцеляването им днес. Отиваме във Видин, където е единствената фабрика за костен порцелан на Балканите. 

Във фабрика, в която са работили около 400 души през годините в момента има 4-ма души, заедно със собственика. Трима от тях са над 60-годишни, но продължават да пазят технологията и традицията. Собственикът Любомир Трифонов споделя, че порцелановата фабрика е на 99 години и е първата у нас.

Да съхраниш спомените: Древната традиция на поправянето на порцелан (ВИДЕО)

"Основана е от Георги Младенов, студент, изучавал порцелан в Чехия. След 1945 г. е национализирана, а около 60-те години се решава да бъде ликвидирана, защото замърсява. С ентусизма на местните фабриката е спасена, но започва производство на костен порцелан - около 50% от състава на порцелана е от костно брашно от телето. Според първата легенда около 1907 г. англичаните продават срещу 4 тона злато продават технологията на руския оператор, втората легенда сочи кражба", разказва той. 

По думите му младите по-малко се интересуват от производство на порцелан. На ден през фабриката минават около 200 порцеланови артикула. "Заварих предприятието с дългове към 130 човека, 7 неизплатени заплати и около 70 000 долара дълг към Енергото, без вода и ток. Единствено работеше телефонът. Отначало изпробвахме ние да направим костната маса, но се оказа, че материалът идва готов, така е по-евтино - да внесем от Англия", обясни Трифонов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.