„Бюджет 2023 е всичко друго, но не и бюджет", обясни Иван Нейков

Броени дни след като финансовият министър Асен Василев представи сметката за бюджет 2023 синдикатите заявиха, че настояват за увеличаване на минималната заплата. Сега тя е 780 лева - искането е да стане поне 850 лв. още тази година.

„Това е искане за второ увеличение на МРЗ. Бюджетът вече има дефицит от 0,6%, което никога не се е случвало, ако предишната година е имало излишък. Миналата година имаше излишък от 800 млн. лева. Икономическият растеж т.г. се планира да е само 1,5% според ЕК, правителството го вижда като 1,8%. Според него, ако се увеличи МРЗ, няма да има икономически растеж”. Това заяви Щерьо Ножаров, икономически съветник на БСК, преподавател в УНСС в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Иван Нейков председател на Българския институт по труда и социалната политика, щом синдикатите чуят думата бюджет, в главите им веднага се появява израза „минимална работна заплата”. Той обясни, че има мълчалив отказ от механизма, по който да расте МРЗ.

„Дискусията за увеличение на МРЗ е като диалог между глухи. Едните викат: „Дай!”, другите: „Няма”. Решението ще се вземе заради местните избори, никой не иска преди избори да се скара с електората”, обясни Нейков.

По думите на Щерьо Ножаров искането МРЗ да е половината на средната заплата, означава че тя ще бъде около 930 лв., но това е нарушение на чл. 5 от Директивата за минималните работни заплати и една Конвенция. „Това изтрива с гумичка социалния диалог. МРЗ се определя от изкуствения интелект, това противоречи на всички принципи на Международната организация на труда”, обясни той.

„Бюджет 2023 е всичко друго, но не и бюджет. Той е за някакво парче, за някакъв кратък период от време. Колкото по-кратко е действието на един закон, толкова по-малки очаквания може да има към този бюджет”, каза Нейков.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook